
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü’nün geliştirdiği yeni uygulamayla, “Bilişim Girişimciliği” dersinde bir girişimcinin konuk edilmesi yerine yapay zekâ destekli sohbet robotları (chatbotlar) derslere entegre edildi.

Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Cömert
Öğrenciler, sektördeki gerçek deneyimlere dayanan bilgilere kişiselleştirilmiş analizler üzerinden erişim sağlayabildikleri ve sorular sorarak bilişim girişimciliği süreçlerini derinlemesine öğrenebildikleri derse yoğun ilgi gösterdi.
KAPSAMLI VE ETKİLEŞİMLİ ÖĞRENME
Uygulama ve dersin içeriğiyle ilgili bilgi veren BAU Eğitim Bilimleri Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Cömert, “Bilişim Girişimciliği” dersinde bilgi teknolojileri alanında yenilikçi iş fikirleri geliştirme ve uygulama süreçlerinin ele alındığını söyledi. Cömert, “Bu eğitim döneminde başladığımız yeni uygulamamızla, misafir konuşmacılarımızı sektördeki insanlar yerine, sektör hikâyelerinden yola çıkarak oluşturduğumuz yapay zekâ sohbet robotlarıyla değiştirdik. Öğrenciler sohbet robotlarına sorular sorarak, sohbet ederek bir bilişim girişimcisinin deneyimlerini bire bir yaşıyor ve merak ettikleri konularda derinlemesine bilgi sahibi olabiliyor. Böylece öğrenme deneyimini bireyselleştirebiliyoruz” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Meltem Özmutlu
“YAPAY ZEKÂYI GİRİŞİMCİ OLARAK EĞİTTİK”
BAU Eğitim Bilimleri Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Meltem Özmutlu ise “Yapay zekâyı eğitim içeriğimize entegre ederek öğrenme deneyimlerini zenginleştirmeyi amaçlıyoruz. Derslerimizde yapay zekâ ile kurgular yaparak, öğrencilerimizin bu teknolojiyle daha fazla temas etmelerini sağlıyoruz. Yapay zekâyı girişimci olarak eğittik. Öğrencilere, yaptıkları sohbetle kendilerine özgü girişimleri nasıl kurgulayacaklarını, yapay zekâyla konuşarak yön vermelerini sağlıyoruz. Öğrencilerimizin yapay zekâyı günlük hayatlarında da kullanmalarını sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
GERİ DÖNÜŞLER OLUMLU
BAU’da tüm lisans programlarında seçmeli ders olarak sunulan “Bilişim Girişimciliği” dersini alan öğrenciler, yapay zekâ sohbet robotlarıyla etkileşim kurarak sektörel bilgilere hızlı erişim sağlamanın avantajlarını yaşadıklarını söyledi. Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Bölümü ve Yazılım Mühendisliği öğrencisi Beyza Taşçı, “Dersimizde yapay zekâ aracılığıyla bilişim girişimcilerinin deneyimlerini inceleme fırsatı yakaladık. Sorularıma doğrudan, kapsamı geniş ve hızlı cevaplar alabildim. Bu deneyim, mesleki bakış açımı genişletmemi sağladı” dedi.
Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Bölümü öğrencilerinden Münevver Keleş ise “Yapay zekâ ile iletişim kurarken yargılanma endişesi olmadan sorularımı sorabiliyorum. Aynı zamanda, chatbotlarla dersi daha verimli hale getirebiliyoruz. Filtresiz ve net cevaplar almak, öğrenme sürecimi oldukça destekledi” diye konuştu.