
Türkiye’nin farklı illerinde öğrenim gören Uğur Okulları öğrencileri, yıl boyunca Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde edindikleri bilgileri, bu yıl sekizincisi düzenlenen UMakerFest’te sergiledi. Festivalde öğrenciler, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na uygun on farklı kategoride yarıştı. UMakerFest, Bahçeşehir Üniversitesi Future Campus Kemerburgaz’da gerçekleştirildi.
Öğrencilerin üretici becerilerini kazanmalarını, teknolojik araçlarla deneyler yapmalarını ve ilgi alanlarına göre yeni deneyimler edinmelerini sağlayan UMakerFest organizasyonuna 181 öğrenciden oluşan 45 takım katıldı.
TÜRKİYE GENELİNDEN 45 TAKIM KATILDI

UMakerFest’te öğrencilerle buluşmanın heyecanı içinde olduklarını söyleyen Uğur Okulları Genel Müdürü Mustafa Çakır, “Bu projeler Milli Eğitim Bakanlığı’nın birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflarda uygulamaya başladığı yeni müfredata çok uygun çalışmalar ve biz bu çalışmayı daha önce başlattığımız için çok gururluyuz” dedi.
Çakır, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye genelinden 45 takımın katıldığı çok güzel bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımız, kişisel becerilerini ortaya koyarak birçok alanda yarışıyor. Her biri birbirinden yaratıcı projeler gördük. Bizim için de çok iyi bir inovasyon oldu.”
YAĞMUR ENERJİSİ
Onuncu sınıf öğrencisi Doruk Öztürk, yağmur suyunu enerjiye çevirdikleri bir proje yaptıklarını dile getirerek “Biz yağan yağmur ile enerji üretmeye çalışıyoruz. ‘Güneş ve rüzgâr enerjisi varsa neden yağmur enerjisi olmasın’ dedik ve bu projeyi tasarladık. Yağmur enerjisiyle aklınıza gelebilecek her şeyi yapabiliriz; bütün elektrikli ve elektronik aletleri yakabiliriz. Ayrıca artan suyu bahçe sulamada, arıtmada kullanabiliriz. Bu proje için bu sene çalışmaya başladık ve bu yarışmaya hazırlandık” dedi.
ROBOT KABİN GÖREVLİSİ
11 yaşındaki Arel Gürsoy ise hosteslerin tek başına bütün yolculara yetişemediğini gözlemleyerek her uçak için bir robot kabin memuru tasarladıklarını söyleyerek projesini şöyle anlattı: “Uçaklarda hosteslerin bütün yolculara tek başına bir şey dağıtması çok uzun sürüyor. Onun için robot bir hostes tasarladık. Bu hostes insanların isteklerine yanıt verebiliyor. Örneğin görme engelli insanların ilaçlarını okuyabiliyor ya da valizlerini taşıyabiliyor. Bu proje, her açıdan üstün ve verimliliği artıracak bir proje.”
Yarışmaya iki ayda hazırlandıklarını aktaran Gürsoy, süreci eğlenerek geçirdiklerini, proje yazılımının tamamını kendilerinin yaptığını ve kodların kusursuz çalıştığını aktardı.
NEM SENSÖRLÜ SAKSI

Dokuzuncu sınıf öğrencisi İkranur Ünceli ise “Dönüşüm” adını verdikleri projeleri hakkında konuştu. Ünceli, “Projemiz, geri dönüşüm malzemelerinden yapılmış bir ev ve bu ev bütün enerjisini güneş panelinden karşılıyor. Bir de nem sensörlü saksı yaptık. Bu nem sensörlü uygulama büyük bir tarlaya yapıldığında su tasarrufu sağlıyor.”
“AMACIMIZ KALİTELİ BİR YAŞAM”
Yedinci sınıf öğrencisi Duru Sevencan da sürdürülebilir ve kaliteli bir yaşam için akıllı ev tasarladıklarını anlattı. Sevencan, “Akıllı ev sistemi oluşturduk. Yağmur yağdığında hava durumunu ölçen ve aynı zamanda deprem sensörlü bir ev. Evimizin içinde yangın çıktığında ya da gaz kaçağı olduğunda haber veren sensörlerimiz var. Aynı zamanda bitkilerin yaşamı için toprak nem sensörü de koyduk. Buna göre kendisi sulama yapıyor. Amacımız, sürdürebilir ve kaliteli bir yaşam” dedi.
Festivalde, sürdürülebilirlik alanındaki kupayı Uğur Okulları Kilis Kampüsü’nden Software Masters Takımı aldı. Yarışın robotik şampiyonu ise Uğur Okulları Başakşehir Kampüsü oldu. Kupa alan takımlardaki öğrenciler başarı madalyası ile ödüllendirildi.