Kapatmak için ESC'ye basın

Uğur Okulları’ndan YKS değerlendirmesi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) bugün tüm yurtta saat 10.15’ te uygulanmaya başlandı ve 180 dakika sürdü. AYT’de adaylar alanlarına göre 160 sorunun olduğu dört testten istediklerini yanıtladı. Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1, Matematik, Sosyal Bilimler 2 ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40’ar soru soruldu. 

Uğur Okulları ve Uğur Kurs Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Uğur Okulları’nın lise bölüm başkanları, YKS’nin ikinci oturumu olan AYT’yi değerlendirdi. Adil Kurt, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “2024 AYT’de tüm derslerde sorular bilgiye dayalı olarak sorulmuştur. AYT, öğrencilerin ders kapsamında öğrendikleri bilgileri, soru içerisinde doğru kullanarak çözüme ulaşmalarını değerlendiren bir sınav olarak hazırlanmıştır. Sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri için matematik, sözel öğrencileri için tarih ve coğrafya belirleyici olacaktır.”

ÖSYM’nin sonuçları açıklamasının ardından öğrenciler için tercih sürecinin başlayacağını belirten Kurt, “Öğrenciler, yüzdelik dilime bakarak mutlu olacakları bölümleri seçmeli” dedi.

“GEOMETRİ BİLGİ GEREKTİRİYOR”

Uğur Okulları Lise Matematik Bölüm Başkanı Nilda Yüksel ise 2024 AYT’de matematik sorularının 9’uncu ve 10’uncu sınıf konularını kapsadığını ancak ağırlıklı olarak 11’inci ve 12’nci sınıfta işlenen konuların olduğunu söyledi. Yüksel, “Geometri soruları ise bilgi gerektiriyor ve yorum yaparak çözüme ulaştırıyor. Öğrenciler soruların net, anlaşılır olduğunu ancak zorluk düzeyinin orta ve ortanın üstünde olduğunu söylüyor” diye konuştu.

Uğur Okulları Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Cevdet Eyüboğlu da sınavın yazar, eser ve temel edebiyat bilgisini sorguladığını, aynı zamanda yorum becerisi gerektiren sorulardan oluştuğunu söyledi. Eyüboğlu, “Bu sınavda, okuma yazma kültürünü edinmiş öğrenciler bir adım önde olacak” dedi.

Uğur Okulları Fizik Bölüm Başkanı Volkan Alpay ise bu yılki sınavda sürpriz yaşanmadığını belirterek konular arasında dengeli bir dağılım olduğunu söyledi. Alpay, “Soruların büyük bir kısmı, öğrencilerin akademik fizik bilgilerini ve kavramlarını hatırlamalarını, bu bilgileri doğrudan kullanmalarını gerektiren nitelikte” diye konuştu.

KİMYADA SÜRPRİZ SORU YOK

Uğur Okulları Kimya Bölüm Başkanı Bedrettin Boyacıgil de tüm soruların beklenen yerlerden geldiğini, sürpriz bir soru ile karşılaşılmadığını söyledi. 

Uğur Okulları Biyoloji Bölüm Başkanı Asuman Kılıç ise testin zorluk derecesinin orta düzey olduğunu belirterek “Sorular bilgi ve yoruma dayalı” dedi.

Uğur Okulları Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler de coğrafya sorularının konu ve ünite dağılımının dengeli olduğunu söyledi. 

Uğur Okulları Tarih Bölüm Başkanı Zeynep Ergün ise sınavda tüm sınıf düzeylerinden soru çıktığını belirterek “Ağırlıklı olarak bilgiyi kullanma ve analiz etme gücünü ölçen sorulara yer verilmiş. Sorularda tarihi kavramlara, dönem bilgisine, neden sonuç ilişkisine, kronolojiye ve temel bilgilere yer verilmiştir” diye konuştu.

Uğur Okulları Felsefe Bölüm Başkanı Gülay Ataç da “Felsefe ve sosyoloji soruları paragrafa dayanarak bilgi düzeyini ve yorum gücünü ölçen nitelikte. Psikoloji ve mantık soruları ise bilgiyi sorgulayıp temel kavram bilgisini ölçüyor” dedi.

Uğur Okulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Merve Akın ise ağırlıklı olarak kavram bilgisi sorularına yer verildiğini belirterek soruların anlaşılır nitelikte olduğunu söyledi.