
Türkiye’nin ilk kurulan vakıf üniversitelerinden biri olan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), 2024-2025 akademik yılını düzenlenen törenle açtı. Beşiktaş’taki Güney Kampüs’te düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende, BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu ve Öğrenci Temsilcisi Yunus Emre Berber konuşma yaptı. Konuşmaların ardından BAU’da geleneksel hale gelen akademik yıl açılışının ilk dersi verildi. Bu yıl, ilk dersin hocası, dünyanın en popüler eğitimlerinden biri olarak gösterilen Learning How to Learn (Öğrenmeyi Öğrenmek) programının mimarı ABD’li Profesör Barbara Oakley oldu.
“ÇOK ÖNEMLİ BAŞARILAR ELDE ETTİK“

Akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı törende konuşan BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, genç bir üniversite olan Bahçeşehir Üniversitesi’nin elli, yüz hatta beş yüz yıllık üniversitelerin bulunduğu bir sahada 27 yılda çok önemli başarılar elde ettiğini belirtti. Bu başarıların koyulan hedefler sonucu gerçekleştiğini vurgulayan Yücel, Türkiye ve dünyadaki üniversite sıralamalarının da bu başarıları onayladığını belirtti. Akademisyenlere seslenen Yücel, “Bu başarılardaki en büyük pay, siz değerli akademisyenlerindir” dedi. Yöneticiler olarak akademisyenlerin önünü açmaya çalıştıklarını ifade eden Yücel, sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim yöneticileri olarak, özellikle bizler sizleri yönetenler değiliz. Sizin önünüzü açacak olanlarız, sizin eğitim ve öğrenim ortamınızı ne kadar mükemmel hale getirirsek, verimin o denli fazla olacağını bizzat bilenlerdenim.”
YENİ KAMPÜS EYLÜL 2025’TE BİTECEK
Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi’nin, Beşiktaş’ta inşaatı devam eden yeni kampüsünün önümüzdeki eylül ayında biteceğinin müjdesini de verdi. Yeni yapılan üniversite binasının bin metrekarelik bir kütüphanesi, 5 bin metrekare içerisinde farklı laboratuvar alanları, kültür ve kongre merkezleri ile tek katta bin kişi kapasiteli seminer salonları olacağını söyleyen Yücel, akademisyenler, çalışanlar ve öğrenciler için daha fazla sosyal alan sağlayacağını söyledi. Yücel, restoran ve kafelerin bulunacağı kampüste dinlenme alanlarının da önemli yer tutacağını belirterek yapının bölgeye değer katacağını ifade etti.
“BECERİ ODAKLI OLMAK ÖNEMLİ”
Eğitimle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Enver Yücel, becerinin önemine vurgu yaparak “Ben zaman geçtikçe diplomaların işe yaramayacağı düşüncesindeyim. Kimse diplomanın ne olduğuna bakmıyor. Yapacağın iş ile ilgili ne becerin var? Yeteneğin ne kadar? Bunu yapabiliyor musun? Sınıflardaki bilgi aktarımını bir kenara bırakamayız. Elbette ki bilgi olmadan, beceri olmaz. Ama beceri odaklı olma konusunda biraz geri kaldık. Bu sistemi değiştirmemiz lazım. Başka bir şeyler yapmamız lazım” dedi.
“DÜNYAYI DAHA İYİ BİR YER HALİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

BAU Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu ise araştırma üniversitesi olma yolunda ilerlediklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Üniversitemiz, nitelikli bilim insanları ve akademisyenleri sayesinde araştırma üniversitesi olma yolunda kararlılıkla ilerlemektedir. Her geçen gün, yeni projeler, araştırmalar ve başarılarla dolu bir geçmişe sahip olmanın gururunu yaşıyoruz. Bizler, sadece bilgiyi aktarmakla kalmıyor, aynı zamanda bu bilgiyi kullanarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bilim ve teknoloji alanındaki yenilikçi yaklaşımımızla, öğrencilerimizi geleceğin liderleri olmaya hazırlıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü her zaman kalbimizde hissederek onun vizyonuna ve ilke edindiği değerlere saygıyla gençlerimizi her zaman önceliğimiz olarak kabul ediyoruz. Eğitim alanında sağladığımız katkılar ve geliştirdiğimiz projeler, onun ideallerine ulaşma yolunda attığımız en önemli adımlardır.”
İLK DERSİ DÜNYACA ÜNLÜ EĞİTİMCİ VERDİ

Konuşmaların ardından BAU’da geleneksel hale gelen ilk ders sunumu yapıldı. Bu yılın ilk dersini ABD’li ünlü eğitimci Prof. Barbara Oakley verdi. Ünlü eğitimci, ilk derste öğrenme, eğitim ve yapay zekâ konuları üzerinde durdu. Prof. Barbara Oakley, yapay zekânın eğitim üzerinde etkisiyle ilgili “Son zamanlarda herkes yapay zekânın eğitime olan etkisini merak ediyor. Bu bağlamda eski eğitim yöntemlerine baktığımız zaman öğrencilere ödevlerini verelim, derslerini dinletelim, eve gönderelim gibi bir durum söz konusu. Bunun için şu anki güncel durumda aslında öğrencilere, yapay zekâyı da kullanarak öğrendiklerini nasıl uygulayabileceklerini öğretmeliyiz” dedi.
YUVARLAK MASA TOPLANTISI YAPILDI
Açılış töreni öncesinde BAU dekanlarıyla yuvarlak masa toplantısı yapan Prof. Barbara Oakley, toplantıyla ilgili şunları söyledi: “Toplantıda eğitimin daha sinir bilime dayalı bir versiyona geçiş yapması hakkında konuştuk. Bu üniversitede gerçekten inanılmaz bir liderlik durumu söz konusu. İçeride dekanlar tarafından sorulan sorular inanılmaz doğru sorular ve eğitime yön verecek sorulardı.”
Ünlü eğitimcinin sunumlarla yaptığı ilk dersin ardından, 2023 yılında ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesine giren BAU akademisyenlerine plaket verildi. Tören, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.