Kapatmak için ESC'ye basın

Prof. Dr. Stefan Brunnhuber’e BAU’dan bilim nişanı

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Dünya Sanat ve Bilim Akademisi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Stefan Brunnhuber’e bilim nişanı takdim edildi. Brunnhuber, “Yeni bir parasal sistemle 2030 Birleşmiş Milletler kalkınma hedeflerine ulaşılabilir” dedi.

Bilim ve sanat alanında önemli başarılara imza atmış bilim insanlarını tek çatı altında toplayan, aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde ortak çalışmalar yürüten Dünya Sanat ve Bilim Akademisi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Stefan Brunnhuber, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin özel davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Sosyo-ekonomi ve psikiyatri alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla geleceğin bilim insanı ve hekimlerine örnek teşkil eden Brunnhuber’e bilim nişanı takdim edildi. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde iki gün süren konferanslarında Brunnhuber, “Finans ve Sürdürülebilirlik” konularıyla öğrencilerle buluştu. 

“ÖN YARGILARIMIZI DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

Ekonomi ve psikolojinin birbirini destekleyen disiplinler olduğunu söyleyen Brunnhuber, “Psikiyatrist olarak bireysel vakaya odaklanıyorum. Her birimizin sahip olduğu güdüleri ve niyetleri daha iyi anlamaya çalışıyorum. Daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru hepimizin dönüştürmesi gereken sınırlarımız ve ön yargılarımız var” dedi. 

“Sürdürülebilirlik konusunun gereği gibi ele alınabilmesi için bireysel bazdaki sınırları ve önyargıları anlamak zorundayız ki bariyerleri aşabilelim” diyen Brunnhuber, “Son 50 yıl boyunca yaşam tarzı, teknoloji ve demografi gibi değişim için gerekli tüm değişkenleri tartıştığımızı ancak oyunun kurallarını değiştiren parasal sistemin mimarisini kaçırdığımızı fark ediyorum” diye konuştu.

“YENİ PARASAL SİSTEME İHTİYAÇ VAR”

Son 12 yıldır Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’nin faaliyetlerinde aktif yer alan Brunnhuber, son yıllarda dünyada tüketim alışkanlıklarının değiştiğine ve nüfus artışının yükseldiğine dikkat çekerek sürdürülebilirlik adına bu sürece dikkat edilip kaynakların popülasyonlar arasında eşit bölünmesi gerektiğini belirti. 

Prof. Dr. Stephan Brunnhuber, bu çalışmaların sonuçlarının 2050’li yıllara yansıyacağını ifade ederek sürdürülebilirliğin geniş çerçeveli bir konu olduğunu ve parasal sistemin dinamikleriyle analiz etmeden yaklaşmanın mümkün olmadığının altını çizdi.

Birleşmiş Milletler’in belirlediği 2030 kalkınma hedeflerine zamanında ulaşılmasının zor olduğunu öngören Brunnhuber, ancak yeni bir parasal sistem yaratılırsa zamanında ulaşılmasının mümkün olduğunu ileri sürdü.

KİMLER KATILDI?

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen bilim nişanı takdim töreni Beşiktaş’taki kampüste gerçekleşti. Törene Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Saygın Şenel, BAU Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, BAU Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve tıp fakültesi öğrencisi katıldı. 

“BİR GÜN BİLİM NİŞANINI GENÇLERİMİZDEN BİRİNE TAKDİM EDERİZ”

Prof. Dr. Stefan Brunnhuber’e bilim nişanını takdim eden Rektör Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, bilim nişanı ödül törenini sürdürülebilir kılmanın çok kıymetli olduğunu ifade ederek “Cumhuriyetimizin 100’üncü, üniversitemizin 25’inci yılında ülkemize ve dünyaya vereceğimiz en büyük armağan, nitelikli bilim insanlarıdır. Bu kapsamda 100 nitelikli öğrencimize doktora bursu sağladık. Öğrencilerimiz eğitimlerine başladı. Eminiz ki her biri bilim dünyasına katkı sağlayacak çok kıymetli çalışmalara imza atacak. Bir gün bilim nişanı ödülümüzü bu gençlerimizden birine takdim ederiz. Bu bizim için en büyük gurur ve mutluluk olur” dedi.

“BM’NİN ÜLKEMİZDEKİ TEK TEMSİLCİSİ BAU”

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı ve aynı zamanda Dünya Sanat ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Türker Kılıç ise “Ülkemizden sekiz bilim insanı, Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’ne kabul edildi. Ben de 2021 yılında bu onura layık oldum. Akademinin, dünyada ortaya çıkan sorunlara çözüm bulma çabasına önem veriyoruz. Üniversitemizin, Birleşmiş Milletler’in ülkemizdeki tek temsilci üniversitesi olması da bu ödüle ayrı bir anlam katıyor. ‘Nasıl daha iyi ve güzel bir dünya yaratabiliriz’ sorusuna yanıt ararken böyle bir ödülün verilmesinin küçük ama önemli bir adım olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Stephan Brunnhuber, bilim nişanı takdiminin ardından yaptığı konuşmada, Bahçeşehir Üniversitesi’nde bulunmaktan ve bilim nişanının kendisine verilmesinden dolayı mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.