Kapatmak için ESC'ye basın

Bahçeşehir Koleji, “Eğitimde Yapay Zekânın ABC’si” konferanslarının ikincisini Ankara’da gerçekleştirdi

Bahçeşehir Koleji, yapay zekânın eğitimdeki yerinin ve geleceğinin konuşulduğu seri konferansların ikincisini Ankara’da gerçekleştirdi. “Eğitimde Yapay Zekânın ABC’si” başlığıyla düzenlenen konferansta, Bahçeşehir Koleji uzmanlarınca hazırlanan ve öğrencilere kişiselleştirilmiş eğitim olanağı sunmasının yanı sıra yapay zekâ destekli öğrenci asistanı uygulamasını da içeriğinde barındıran BKAi tanıtıldı. Konferansa, Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı.

Sheraton Ankara Hotel & Convention Center’da düzenlenen konferansa Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, BK Mobil Genel Müdürü İsrafil Dilmeç, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur katıldı. 

“YAPAY ZEKÂ ARAÇLARINI KENDİ KAYNAKLARIMIZLA HAYATA GEÇİRDİK”

Açılış konuşmasını yapan Özlem Dağ, “Bahçeşehir Koleji olarak yapay zekâ teknolojilerini ve yapay zekâ ürünlerini yalnızca eğitim öğretimde kullanan, sınıf içinde ve evlerde öğrencilerimizle buluşturan bir kurum olmanın ötesinde, bu teknolojiyi eğitim dikeyinde üretebilen ve bu anlamda yapay zekâ araçlarını kendi kaynaklarıyla hayata geçirebilen bir kurumuz. Burada velilerimiz, öğretmenlerimiz var. Bu uygulamalarımızın 2017’den bu yana hayat bulmuş hali ve Metodbox uygulamaları kullanılıyor. Ama bugün daha da önemli. Çünkü yapay zekâ teknolojilerinin kullanımında bütün sektörler için öne çıkan bazı başlıklar var. En önemlilerinden biri yapay zekânın ruhuna uygun ve en büyük kazanımlarından biri olan kişiselleştirme. Kişiden öğrenme, veriyi kullanabilme ve kişiselleştirerek kişiye öğretebilme. Ama bugün geldiğimiz noktada, bütün bu süreçte en önde gelen konulardan biri, bunu hepimizin bireysel olarak kullanabileceği bir kaynak haline getirebilme, her alanda farklı ihtiyacı karşılayabilme” dedi. 

“GURUR DUYUYORUZ”

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, sözlerine şöyle devam etti: “Bahçeşehir Koleji öğrencileri için hazırlanan BKAi yapay zekâ temelli öğrenci asistanı Chatbot’u konuşacağız. Sadece Türkiye’de değil, eğitim dikeyinde dünyadaki ilk uygulama ve bu anlamda gurur verici. Bahçeşehir Koleji öğrencileri, öğretmenleri, velileri için önemli olduğu kadar Türkiye’nin eğitim ekosistemi için de önemli.” 

’85 MİLYON MESLEK, 2030’LARDA OLMAYACAK’

Son 50 yılda, bilim ve teknoloji anlamında her şeyin büyük bir hızla değiştiğini ifade eden Özlem Dağ, “Bugün var olan 85 milyon meslek, 2030’larda olmayacak. Var olan mesleklerin neredeyse yüzde 70’i ortadan kalkacak, yüzde 10’u küçülecek. Geriye kalan yüzde 20’si ise büyüyecek, gelişecek. Bu da eğitim ve sağlıkla ilgili alanlar. Ayrıca 97 milyon yeni meslek ortaya çıkacak. Bunlar elbette yapay zekâ teknolojileri, veri mühendisliği ve benzeri birçok alanda olacak. Bilim, teknoloji ve ağırlıklı olarak yapay zekâ alanında olacak” diye konuştu.

“BİLGİ, BECERİ, YETKİNLİK İHTİYACI ARTACAK”

Büyüyüp gelişecek mesleklerde bilgi, beceri, etkinlik ve yetkinlik ihtiyaçlarının artacağına da değinen Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, “Süreç değişiyor. Yapay zekâ, birçok otonom meslekleri ve otonom işleri insandan devralmaya başladı. Bazı meslekleri insandan devralıyor ama yaratıcılık, özgünlük, empati, iş bölümü ve paylaşım isteyen alanlarda da yeni meslekler ortaya çıkacak. Bizim, Bahçeşehir Koleji ve 21’inci yüzyıl becerileri olarak sistemimize, müfredatımıza yıllardır dahil ettiğimiz beceriler bunlar” dedi.

‘BUNUN ADIMLARI 2017’DEN BERİ ATILDI VE HER GÜN GELİŞİYOR’

Özlem Dağ, sözlerine şöyle devam etti: “Biz Bahçeşehir Koleji olarak 2017’den beri yapay zekâ tabanlı Metodbox yani uzaktan öğretme platformumuzu, bu becerileri destekleyebilecek kişiye özgü bir modelle donatıyoruz. Chatbot uygulaması, öğrencinin öğrenme hızı, öğrenme ihtiyacı, ilgi alanları, spesifik ihtiyaçlarına dair çözümleri kişiselleştirerek sunuyor. Aslında Bahçeşehir Koleji öğretmenleri ve velileri bu kullanımı yıllardır biliyor. Bunun adımları 2017’de atıldı ve her gün gelişiyor. Bu sene öğrencilerimiz için Chatbot’ları her sınıfta kullanmaya başladık. Önümüzdeki sene için öğretmen asistanlarımızı kullanmaya başlayacağız. Sonrasında da çalışmaları devam eden bu asistanları, eğitim yöneticileri ve velilerimiz için kullanacağız.”

“YENİ BİR ÇAĞIN EŞİĞİNDEYİZ”

Yapay zekânın, eğitimi yeni bir çağın eşiğine getirdiğini kaydeden Özlem Dağ, “Bu çağın eşiğinde standart, klasik ve yıllarla beslenen pedagojik doğrular ile yapay zekânın sağladığı avantajları birleştiriyoruz. Bahçeşehir Koleji’nde, öğrencilerimize kişiselleştirilmiş, niteliği daha da artırılmış, öğrenmenin verimliliğinin ve niteliğinin arttığı bir süreç sunuyoruz. Bu, yalnızca eğitim uygulamalarıyla eğitim öğretim sürecinin zenginleştiği bir alan değil, aynı zamanda öğrencilerimizi yapay zekâ teknolojileri üretebilecek, etik, sürdürülebilir ve verimli süreçlere katkıda bulunabilecek gençler olarak yetiştiriyoruz” dedi.

“YAPAY ZEKÂDAN KORKMAMAMIZ GEREKİYOR”

Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan ise yapay zekâdan korkmamamız gerektiğini belirterek “Biz son iki yıldır üzerinde çalıştığımız yapay zekâ destekli bir öğrenme modeli hazırladık. Bu modelde öğrenci öğretmeninden, okulundan, zamandan ve mekândan bağımsız olarak kendi kendine bir ekran karşısına geçip kendi öğrenme hızı ve ihtiyaçlarına göre konu anlatım videoları, soru çözüm videoları, soru bankaları ve testlerle karşılaşıyor” diye konuştu.

“Okul öncesinden liseye kadar okullarımızda STEM eğitim modelini uygulayan bir kurumuz” diyen Dr. Özge Aslan, “Nasıl ki okullarımızda öğretmenlerimiz rehberlik ediyorsa burada da öğrencilerimize BKAi asistanımız rehberlik ediyor; öğrencinin ilgi duyduğu, çalıştığı, çözmek istediği bir probleme karşı proje önerileriyle birlikte çalışabiliyorlar.”

“YAPAY ZEKÂ EN ÇOK EĞİTİMİ ETKİLEYECEK”

BAU Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur, tüm sektörlerde yapay zekâ entegrasyonu yapıldığını belirterek bundan en çok eğitimin etkileneceğini söyledi. Eğitimde bir dönüşümün, bir devrimin gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yavuz Samur, şöyle konuştu: “Örneğin küçükken bir konuda çok iyiydiniz ve bunu öğretmeniniz çok iyi biliyordu ama eğitim sistemi ona göre evrilmedi. Bu durumda daha kişiselleştirilmiş bir eğitim ve öğretim sistemine doğru gitmemiz gerekiyor. Yapay zekâ bize bu konuda yardımcı olacak. Bize yardımcı olduğu zaman öğrencilerimizi çok daha doğru mesleklere yönlendirebileceğiz.”

BK Mobil Genel Müdürü İsrafil Dilmeç de konferanstaki konuşmasında “Bu özellikler öğrencilerimizi korumak, öğrencilerimizi bugünkü teknolojilerle buluşturmak açısından Bahçeşehir Koleji’nin vizyonuyla ve liderliğiyle gerçekleştiriliyor. Ben de bu çalışmaların içerisinde yer aldığım için gurur duyuyorum” diye konuştu.